Maar liefst 14 % van de Belgische bevolking kampt met gehoorproblemen. Door de toenemende nood aan hoorhulpmiddelen organiseert het provinciale Centrum voor Toegankelijkheid een infosessie over ringleiding.

Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorende personen de geluidsbron goed horen. Ideaal voor grote theaterzalen, maar evengoed van toepassing in bijvoorbeeld een kleine vergaderzaal. Tijdens deze sessie krijg je toelichting over onder andere de installatie, de kostprijs, ontleningsmogelijkheden en welke andere hoorhulpmiddelen er zijn. Zowel professionelen, slechthorenden als andere geïnteresseerden zijn welkom.

Waarom is ringleiding nodig?
Veel problemen met achtergrondlawaai zijn te wijten aan de limieten van de kleine microfoontjes in hoorapparaten. Hoe verder je van een persoon staat, hoe meer je gestoord wordt door achtergrondlawaai en hoe minder goed je hoort wat die persoon zegt. De combinatie van een ringleiding met de T-stand op hoorapparaten zorgt er voor dat geluid duidelijk en helder binnenkomt via het hoorapparaat. Voor de slechthorende persoon lijkt het dan alsof deze naar een hoofdtelefoon luistert, zonder achtergrondlawaai.

Tijdens de infosessie kom je te weten waar en hoe je ringleiding kan installeren en ontlenen.Ook geven we mee hoe je initiatieven kan opzetten voor slechthorende personen.

“Toegankelijkheid stopt al te vaak bij de voorziening van bijvoorbeeld aangepaste toiletten of de aanleg van een rolstoelvriendelijke ingang. Mensen met een visuele of auditieve handicap willen bij een museum- of concertbezoek net zo goed hun zintuigen maximaal laten prikkelen. Een ringleiding helpt hen daarbij. Op het seniorenfestival ‘Houden Van…Griffelrock’ in het Sportpaleis installeert de provincie ook een ringleiding, zodat we iedereen een gelijkwaardige beleving kunnen aanbieden.”, aldus gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens.

Wat doet de provincie?
Het provinciebestuur biedt ringleiding aan op verschillende provinciale evenementen. Denk maar aan Mano Mundo, Griffelrock, de Cultuurmarkt… Via de provinciale uitleendienst in Malle kan je een ringleiding en een draagbaar hoorhulpmiddel ontlenen. In alle provinciale musea (Modemuseum, Fotomuseum, Zilvermuseum en Suske en Wiske Kindermuseum) kan je een draagbaar hoorhulpmiddel reserveren als je een rondleiding met een gids boekt.

Meer informatie
www.provant.be/welzijn/toegankelijkheid  
 
Praktische info
wanneer: 28 maart – 13.00uur
waar: Provinciaal Vormingscentrum Malle
Smekensstraat 61
2390 Malle